ÚLTIMES NOTÍCIES

INFORMACIÓ

SOCIS I COL·LABORADORS

MULTIMÈDIA

dijous, 18 de febrer del 2016

BREU HISTÒRIA DE LA BANDA




L’Associació Cultural “Amics de la Música” de Sant Joan de Moró fou fundada en 1934 per En Francisco Ávila Ferrer y uns 20 joves entusiastes, que aportaren tots els medis humans, econòmics i artístics necessaris. Després de romandre inactiva durant la Guerra Civil, en 1942 fou reorganitzada per En Manuel Monerris Cerdá.


En 1946, En Vicente Portolés Tomás es va fer càrrec de la direcció. Durant esta època es portaren a terme desplaçaments a les Falles de València i a la Magdalena de Castelló. En 1950 prendria el relleu en la batuta En Joaquín Sanchis Miralles, que estaria al front de l’agrupació fins 1983. Al llarg d’aquest extens període la banda es va afirmar en tots els àmbits, participant en gran nombre de festivals i certàmens.


A partir de 1983, i baix la direcció d’En Juan Serra Ferrando, la banda inaugurà una nova etapa. Tan sols dos anys després va obtenir el Primer Premi en la Tercera Secció del Certamen Provincial i eixe mateix any, 1985, es va fer amb el mateix guardó en el Certamen Regional. Dos anys després, en el Certamen Provincial de 1987, la Banda va assolir el Segon Premi de la Segona Secció.


Així mateix, durant aquests anys la Banda també va començar a prodigar-se més enllà dels seus límits provincials i autonòmics. Va representar a la província en la Fira de Mostres de Valladolid, en Sitges i en Eivissa i en 1988 va tenir la seua primera experiència internacional, participant en els festivals d’Innsbruck i Bregenz (Àustria). En 1990 guanyà de nou el Primer Premi del Certamen Provincial.
       

Al llarg dels darrers anys l’agrupació ha seguit participant periòdicament en certàmens provincials, destacant en aquest sentit el Primer Premi obtingut en l’edició de 2001. També cal remarcar la segona eixida a l’estranger de la nostra Banda, que va tenir lloc eixe mateix any, gràcies a un intercanvi concertat amb la banda de Riba d’Ave (Portugal). En l’àmbit formatiu eixe mateix exercici fou també el del reconeixement oficial de l’Escola de Música de l’Associació.
En 2002 se va fer càrrec de la direcció En Javier Badía Gómez, baix la direcció del qual es va organitzar la “Trobada de Bandes de la Plana Alta”.
En octubre de 2003 va prendre el relleu En Marcos Cano Algaba, durant la seva direcció, en 2004 es va realitzar el concurs per a escollir l'HIMNE del poble de Sant Joan de Moró. També es va celebrar el 2n intercanvi amb la Banda portuguesa de Riva d'Ave, en 2008, així com la organització en 2009 dels actes referents al 75è aniversari de la constitució de l'Associació, amb un concurs de pas-dobles, un concert de Sarsuela i diverses actuacions musicals durant tot l'estiu com la de la Banda Municipal de Castelló, entre d'altres de diferents estils. També es va participar en el Certamen Nacional de Bandes de Música de Múrcia en 2005, i en el Certamen Provincial de Bandes de Música de Castelló en 2007.


Des de principis de 2010 es fa càrrec de la direcció musical de l'associació En Salvador Marí Ramos, sota la seva direcció es duu a terme en 2012 un concert a Corella (Navarra), així com l'organització en Sant Joan de Moró de la Trobada de Bandes Joves de la Plana Alta. Tanmateix es segueix en la participació en els actes de la Magdalena de Castelló, o concerts en auditoris com el de Peníscola o "Templete" de Castelló, així com en intercanvis musicals amb altres localitats.


En l'any 2015 es decideix crear un Escut Oficial representatiu de la Banda, el qual s'encarrega Raül Rubio Renau, també membre de l'associació.


També és en aquest any 2015 quan s'acorda canviar el traje de músic, amb la intenció d'adaptar-se als nous temps.



En els últims anys ha pres molta importància la Banda Jove, dirigida per Ibán Ortiz Vidal, la qual realitza diferents concerts cada any, participant en intercanvis musicals de Bandes Joves.


Actualment la Banda compta amb un recolzament social de quasi 300 socis i amb una Escola de Música oficial amb més de 80 alumnes.


 
Copyright © 2018 A.C. "Amics de la Música"
Powered byAmics de la Música